Wat houdt het bebossingsscenario in?

Rond Ronse is een hefboomproject voor de hele streek. We zoeken niet alleen naar oplossingen voor mobiliteit, maar willen ook de natuur- en bosgebieden uitbreiden en versterken. Met respect voor de landbouw en het typische karakter van de Vlaamse Ardennen.

Bebossingsscenario

Extra bos tegen 2040

De bossen op de heuvelkam van Koppenberg tot Kluisberg en op de Muziekberg moeten op termijn grotere en beter aaneengesloten boskernen vormen. Daarvoor is er ongeveer 360 hectare extra bos nodig. Het grootste deel daarvan dient om de bestaande bossen te vergroten. De overige 35 hectare bestaat uit verbindingen tussen de bossen. In het ruimtelijk uitvoeringsplan staat waar de nieuwe bossen op termijn komen. De Vlaamse Landmaatschappij is een landinrichtingsproject gestart om de invulling ervan te concretiseren.

Natuur, erfgoed en landbouw in evenwicht

Bepalen waar er extra bebossing komt, is een delicate evenwichtsoefening. We zoeken een compromis met de landbouw en het typische landschap van de Vlaamse Ardennen. Dat doen we op twee manieren:

  • Door waardevol erfgoed te beschermen: open zichten, velden, kasseiwegen, heuvelruggen, oude hoeves, molens ... Dit soort erfgoed is typerend voor de Vlaamse Ardennen. Met het project willen we dit landschap beschermen en waar mogelijk meer in de verf zetten.

  • Door landbouw te ondersteunen: op termijn zal er onvermijdelijk landbouwgrond moeten wijken voor nieuwe bossen. We houden de impact zo beperkt mogelijk. Tegelijk werken we aan maatregelen die het verlies aan landbouwgrond compenseren, zoals vergoedingen of ruilgronden op andere locaties. In het landinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij wordt dit verder concreet onderzocht en eventueel uitgewerkt.

Natura 2000

De bossen van de Kluisberg, Koppenberg en Muziekberg zijn Natura 2000-gebied, een Europees netwerk van beschermde topnatuur. Deze gebieden noemen we ook wel speciale beschermingszones. Ze moeten uitgebreid worden zodat Vlaanderen de Europese natuurdoelstellingen haalt. Dat is nodig voor de klimaatbestendigheid en biodiversiteit.

Woonuitbreidingen worden open ruimte

In het ruimtelijk uitvoeringsplan krijgen enkele zones die bedoeld waren voor woonuitbreidingen een nieuwe bestemming als agrarisch of gemengd openruimtegebied. Zones waar op termijn nieuwe woningen zouden komen zoals hierboven aangeduid tussen Fiertelmeers en de Kapellestraat, blijven dus behouden als open ruimte.

 
 

Het GRUP duidt ook erfgoedlandschappen aan en bakent zones af die voorbehouden blijven voor landbouw.

Meer informatie over het luik open ruimte is terug te vinden op de website van de Vlaamse Landmaatschappij, zij voeren het landinrichtingsproject uit: www.vlm.be/landinrichtingVlaamseArdennen.