Wat is…?

Wat is een referentieontwerp?

Een kader waarbinnen het ontwerp gerealiseerd dient te worden. Voor het project Rond Ronse wordt op basis van het GRUP een referentieontwerp uitgewerkt dat nadien bij de omgevingsaanvraag verder verfijnd wordt.


Wat zijn voorbereidende onderzoeken?

Om het mobiliteitsproject Rond Ronse in kaart te brengen moeten voorafgaand een aantal onderzoeken worden uitgevoerd. Die kunnen in jouw buurt of omgeving plaatsvinden. De belangrijkste onderzoeken zijn een archeologisch onderzoek en een bodemonderzoek.

Tijdens een archeologisch vooronderzoek voert een studieteam manuele en mechanische boringen uit. Die manuele boringen maken deel uit van het archeologisch vooronderzoek om het lokaal landschap in kaart te brengen. Afhankelijk van het resultaat van dit booronderzoek wordt besloten om het plangebied vrij te geven of meer onderzoeken uit te voeren. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de ondergrond in de directe omgeving tegelijkertijd onderzocht op munitie of niet gesprongen explosieven.

Indien het archeologisch vooronderzoek aangeeft dat verder onderzoek nodig is omdat er bijvoorbeeld munitie of niet gesprongen explosieven worden opgemerkt, volgt een verder onderzoek . Dat wil zeggen dat niet gesprongen explosieven worden opgespoord en geruimd door gecertificeerde explosievenexperten.

Via kernboringen wordt de bodemopbouw in kaart gebracht. Er wordt geboord in asfalt, beton, hout of waterbodems. Zo kunnen laboranten en experten verschillende grondspecificaties bepalen, zoals de dikte, de verharding, de draagkracht van de ondergrond, doorlatendheid en eventuele overstromingsrisico’s. Tijdens dit onderzoek worden ook eventuele bodemverontreinigende activiteiten, die in het verleden plaatsvonden, opgespoord en opgenomen in een opvolgingsplan.


Wat is een omgevingsvergunning?  

Een omgevingsvergunning is een goedkeuring van de bevoegde overheid voor de uitvoering van bepaalde werken. Een omgevingsvergunning bestaat uit 4 grote stappen:

Aanvraag: De Werkvennootschap dient digitaal via het Omgevingsloket Vlaanderen de omgevingsvergunningsaanvraag in.

Volledigheid en ontvankelijkheid: De Vlaamse Overheid deelt binnen een termijn van 30 dagen mee of de aanvraag volledig en ontvankelijk is. Indien dit niet het geval is zal de Vlaamse Overheid vragen om het dossier te vervolledigen. Van zodra De Werkvennootschap het dossier opnieuw heeft ingediend start opnieuw de termijn van 30 dagen.

Openbaar onderzoek: De Vlaamse Overheid geeft de betrokken gemeenten de opdracht om binnen de 10 dagen een openbaar onderzoek van 30 dagen te organiseren. Burgers kunnen tijdens het openbaar onderzoek vragen stellen en opmerkingen formuleren.

Beslissing: 180 dagen na de volledigheids- en ontvankelijkheidsverklaring neemt de Vlaamse Overheid een beslissing.


Wat is een bestek of een lastenboek?

Een bestek of een lastenboek is een uitvoerige en gedetailleerde beschrijving van uit te voeren diensten en werkzaamheden en de kosten daarvan.


Wat betekent DBFM?

De afkorting DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Het betreft een contractvorm waarbij de overheid samenwerkt met een private partner om een project te realiseren.


Wat is een concurrentiegerichte dialoog met aannemers? 

Een gunningsprocedure voor de overheid die bedoeld is voor zeer complexe projecten. Hierbij gaat de overheid in gesprek met een aantal geselecteerde aannemers voor het project.


Wat zijn minnelijke verwervingen?

Een minnelijke verwerving is een manier van verwerven waarbij de overheid (de dienst Vastgoedtransacties) in dialoog gaat met de eigenaar van het perceel dat men (gedeeltelijk of volledig) wenst te verwerven met oog op de realisatie van het project. Indien de overheid met de eigenaar tot een akkoord komt, wordt de akte verleden. Indien er geen akkoord volgt, kan de overheid overgaan tot een gerechtelijke onteigening. De zaak komt voor bij de vrederechter zodra het definitieve onteigeningsbesluit is gepubliceerd. De rechter bepaalt vervolgens het bedrag van de onteigeningsvergoeding. Deze vergoeding is, net als bij de minnelijke verwerving, gebaseerd op de huidige verkoopswaarde van het betrokken perceel.


Wat is een definitieve vaststelling?

Op 23 november 2023 stelde de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast. Dat wil zeggen dat de oplossing voor de mobiliteits- en leefbaarheidsproblematiek in en rond Ronse definitief vastgesteld werd en een verordenend waarde heeft voor alle overheidsbeslissingen. Zodoende legt een GRUP voor de in het plan opgenomen percelen onder meer vast:

  • welke activiteiten er mogen plaatsvinden;

  • waar al dan niet mag worden gebouwd;

  • aan welke stedenbouwkundige voorschriften huizen en constructies moeten voldoen;

  • hoe een bepaald gebied ingericht en beheerd moet worden.


Wat is een GRUP? 

Een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) legt bestemmingen vast in een bepaald gebied binnen Vlaanderen, met inbegrip van de nodige stedenbouwkundige voorschriften. Toekomstige omgevingsvergunningsaanvragen zullen hieraan worden afgetoetst.