Over het project

Het Departement Omgeving en De Werkvennootschap willen het mobiliteitsprobleem in en rond Ronse oplossen. Dat doen
ze onder de naam 'Rond Ronse', samen met lokale besturen, actiecomités, organisaties en burgers zoals jij.

Met Rond Ronse zoeken we niet enkel een oplossing voor de mobiliteitsproblematiek in en rond Ronse. We bekijken het ruimere plaatje. We willen zorgen voor een veilige, levendige stad. Een stad waar vrachtwagens niet meer langs Broeke en de Glorieuxlaan denderen, waar er meer ruimte is voor wandelaars en fietsers en waar veilige schoolomgevingen de norm zijn.  

Maar Rond Ronse is meer dan het aanleggen van een nieuwe wegverbinding. Onder de naam ‘Vlaamse Ardennen, rond Kluisberg, Muziekberg en Koppenberg’ willen we het landschap en de natuur in de streek kunnen versterken en uitbreiden. Want meer en betere natuur, dat betekent een betere biodiversiteit, een gezondere leefomgeving en een positief effect op ieders gezondheid. 

In al dat onderzoek houden we ook rekening met andere thema’s die belangrijk zijn voor de streek zoals de economische ontwikkeling in Klein Frankrijk of Pont West, de stedelijkheid en toegankelijke groene ruimtes in Ronse of lokale fietsverbindingen tussen onder andere Ronse en Oudenaarde.  

We kunnen dat niet alleen. Samenwerking en dialoog met alle betrokkenen is daarom een van de speerpunten van het project. Samen met actiecomités, middenveldorganisaties, lokale overheden en burgers werken we aan een oplossing die Ronse en de Vlaamse Ardennen klaar maakt voor de toekomst.  

 

Doelstellingen 

De uitgangspunten opgesomd:  

  • Een bovenlokale verbinding realiseren, met aandacht voor de lokale verkeerssituatie 
    We willen de ontsluiting van de regio verbeteren. Daarbij zoeken we ook naar een oplossing om het doorgaand vrachtverkeer van Pont West en Klein Frankrijk uit het centrum van de stad te houden. Die oplossing moet de verkeersveiligheid en -leefbaarheid in de stadskern ook verhogen. 

  • Maatschappelijke meerwaarde creëren dankzij hefboomeffect 
    Binnen Rond Ronse zoeken we naar win-wins op het vlak van landschap, water, economie, recreatie, natuur, bos, landbouw, erfgoed … Zo willen we optimaal omspringen met de steeds schaarser wordende open ruimte in de streek. 

  • Multimodale bereikbaarheid verhogen 
    We willen de regio bereikbaarder maken, en dat voor verschillende vervoermiddelen. Zo moeten Ronse en de omliggende gemeenten niet enkel bereikbaar zijn met de (deel)auto, maar ook te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer. We streven er ook naar om vlotte overstappen te creëren tussen al deze vervoersmiddelen. 

  • Landschappelijke inpassing in functie van leefbaarheid 
    In ons onderzoek naar een oplossing voor de uitdagingen in de streek houden we steeds rekening met de typerende landschappelijke elementen. Die typische elementen zijn open akkers, houtkanten en knotbomen, en maken de Vlaamse Ardennen wat ze zijn. 

 

Plangebied van Rond Ronse 

Het plangebied van het nieuwe Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) beperkt zich niet tot Ronse alleen. Zo vallen Kluisbergen, Maarkedal en Oudenaarde ook binnen het plangebied van ‘Rond Ronse’. 

Op de kaart hieronder zie je precies waar het plangebied zich situeert. 

Klik op de afbeelding om de kaart vergroot te bekijken.