Algemeen

Waarom is er een oplossing nodig?

In de jaren ’90 werd de N60 als ‘missing link’ aangeduid door de Vlaamse overheid. Die ontbrekende schakel heeft gevolgen voor de mobiliteit en de leefbaarheid van de Ronsenaren: zwaar vrachtverkeer dendert er nu dwars door de stad.  

Met Rond Ronse wordt niet alleen naar een duurzame mobiliteitsoplossing gezocht. Het project bekijkt ook hoe een nieuwe wegverbinding iets positiefs kan betekenen voor de leefbaarheid, lokale fietsverbindingen, de natuur, erfgoed, en het belangrijke en unieke landschap van de Vlaamse Ardennen.


Wat is er beslist?

Het plusalternatief G4 en het scenario voor de open ruimte werden op 20 januari van dit jaar voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering. Tot en met 8 mei 2023 liep hier een openbaar onderzoek over. De bemerkingen die meegegeven werden tijdens het openbaar onderzoek werden onderzocht en waar mogelijk meegenomen in het bijgewerkte GRUP. Op 20 oktober, stelde de Vlaamse Regering het GRUP principieel vast. Daarna werd de Raad van State om advies gevraagd. Na gunstig advies van de Raad van State kon de Vlaamse Regering, op 23 november 2023, overgaan tot de definitieve vaststelling van het GRUP.


Wat zijn de volgende stappen?

Het mobiliteitsproject wordt door De Werkvennootschap uitgevoerd. Er wordt nu werk gemaakt van een gedetailleerd “referentieontwerp”, dat zal dienen om de omgevingsvergunning voor het project op te maken. Het openbaar onderzoek hiervoor is voorzien in de loop van 2026. Op basis van het referentieontwerp wordt ook een bestek opgemaakt, waarmee de zoektocht naar een geschikte aannemer voor de uitvoering van de werken kan starten. Via een concurrentiegerichte dialoog zal gezocht worden naar een kandidaat-opdrachtnemer met de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor het project. De start van de werken zelf is voorzien vanaf 2027 en zullen 3 jaar duren.

Landinrichting en bebossing worden door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opgevolgd en uitgevoerd. Voor meer informatie over het project verwijzen we naar www.vlm.be/landinrichtingVlaamseArdennen.


Wie is betrokken bij ‘Rond Ronse’?

Op bestuurlijk niveau zijn twee groepen betrokken bij ‘Rond Ronse’: het planteam en de projectstuurgroep.

  1. Het planteam bestaat uit De Werkvennootschap en het Departement Omgeving.

  2. De projectstuurgroep bestaat uit de betrokken Vlaamse administraties en agentschappen, de lokale besturen (Ronse, Kluisbergen en Maarkedal) en de provincie Oost-Vlaanderen.